14 Jun 2012

Royanan Nizar, Sultan Johor Murka

Pssttt.. sekali lagi Nizar, Menteri Kerajaan Pokok meroyan .. Kali nie dok pertikai bidaan nombor pendaftaran kenderaan WWW 1 oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar. Ianya mengundang murka Sultan. Baginda bertitah mengingatkan kepada wakil-wakil rakyat dan pemimpin masyarakat semasa merasmikan Pembukaan Penggal Persidangan Kelima Dewan Negeri Johor Ke-12 di Kota Iskandar supaya menjaga adab dan tingkah laku serta berhati-hati apabila membuat sesuatu kenyataan bak kata pepatah “cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar.”

Rakyat Johor tak kisah pun tentang bidaan tersebut.. nie orang luar pulak yang menyibuk.. Kalau tak tahu apa-apa tentang Johor jangan nak sibuk mengata yang bukan-bukan.. Dalam Himpunan Kasih dan Taat Setia Duli Yang Maha Mulia Baginda Sultan Johor, seramai 30 000 orang rakyat Johor telah berhimpun. Nah! inilah bukti bahawa rakyat Johor sangat kasih dan setia kepada baginda. Sultan Johor adalah seorang Sultan yang berjiwa rakyat. Saban tahun, turun berjumpa dengan rakyat Johor melalui program Kembara Mahkota.. seluruh keluarga baginda turut serta mendekati rakyat.Baginda juga turut memberi bantuan kepada rakyat yang memerlukan..banyak juga masalah dapat diselesaikan.Baginda turut bermurah hati, memberikan kenderaan kepada Polis Johor bernilai RM 5.5 juta untuk kemudahan memastikan keselamatan negeri dan rakyatnya. Kepada Nizar, apa yang anda telah lakukan untuk rakyat semasa anda menjadi Menteri Besar Perak?

Sebagai seorang pemimpin, sekiranya hendak menegur..ada cara yang lebih sopan dan teratur..ada saluran yang sesuai boleh digunakan..bukan melalui medium seperti twitter..Yang ditegur pula seorang Sultan.Bukannya melalak sebegitu.

Baginda bertitah,"Baru-baru ini, ada pemimpin politik yang secara terang-terang mengkritik tindakan saya membida nombor pendaftaran di Jabatan Pengakutan Jalan (JPJ). Adakah dia lupa tentang adab Melayu? Atau sememangnya dia seorang yang jahil dan cetek dan akalnya?

“Janganlah cuba berlagak pandai jika tidak berilmu dan janganlah mengeluarkan kenyataan sesuka hati jika tidak tahu perkara yang sebenar. Bukankah berdiam itu lebih baik daripada berkata yang tidak baik.

“Kepada pemimpin seperti ini, nasihat saya 'janganlah sibuk mencari kudis di kaki orang lain sedangkan tokak di kaki sendiri tidak mampu diubati,”

Sultan Ibrahim bertitah, setiap tindakan yang baginda buat adalah mengikut cara dan jalan yang betul dan setiap kebajikan yang dilakukan tidak perlu diperbesarkan.“Tindakan pemimpin ini bukan sahaja mendatangkan kemurkaan kepada saya, tetapi juga satu penghinaan kepada rakyat dan kedaulatan negeri Johor. Saya harap dia sedar siapa diri dia dan kesilapan yang telah dibuat.“Jika hendak minta maaf, mintalah maaf kepada semua rakyat Johor, bukan kepada saya seorang sahaja.
"Pepatah Melayu sering mengingatkan terlajar perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya.

TS juga bersetuju dengan titah baginda bahawa perpaduan merupakan asas wujudnya negara ini dan kemajuan yang kita peroleh adalah hasil daripada perpaduan yang wujud sejak dulu lagi. Ts juga berharap agar rakyat Johor menunaikan harapan dan kepercayaan baginda bahawa  rakyat Johor bukanlah masyarakat yang mudah terpedaya dengan tipu helah "musang yang berbulu ayam".

P/S : sapa la musang yang berbulu ayam tuh kan... hehheheh.. tau kan jawapannya..

1 comment:

 1. hi!friend, now i want to share my blog with you
  in my idea good if link each other coz we distribute
  news or everything to an other person know our
  culture too,this is my blog http://khmernews-specialshowtoday.blogspot.com/
  if you think good or okay with me please your blog
  to me , amokpongthom@gmailcom
  thanks you in advance

  ReplyDelete